Следвайте Гласове в ТелеграмСмартфоните на множество българи прозвъняха с необичаен звук

...
Следвайте Гласове в ТелеграмСмартфоните на множество българи прозвъняха с необичаен звук
Коментари Харесай

Без предупреждение мобилни телефони в цяла България включиха алармена система за опасност

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Смартфоните на голям брой българи прозвъняха с необикновен тон на сирени. На задействания екран можеше да се прочете известието " BG-ALERT: Внимание заплаха! " Надолу с по-малки букви и на латиница пишеше " test-test ". При позвъняване на оператор излиза наяве, че е системата е била задействана тестово. 

За провеждането на сходен тест не е било обявено на никое място преди този момент. Отварянето на уеб страницата от известието също бе невероятно. Това основава поле за спекулации.

От Министерството на електронното ръководство споделят, че е бил извършен тест на системата за ранно уведомяване, който е обхванал единствено един от трите огромни телекома. От Министерство на вътрешните работи обаче оповестиха, че известието не е координирано с тях и няма връзка с съответно събитие.

Системата BG-ALERT се създава с финансиране от Европейски Съюз от края на 2022 година. Целта й е да известява жителите по телефона за повреди, бедствия или военни офанзиви.

В началото на тази година украински хакери пробиха системата за ранно уведомяване в Русия, като я задействаха в редица съветски градове. Тогава тя алармираше и по радиото.

През 2018 година жителите на Хаваи получиха уведомяване по телефона бързо да намерят скривалище поради севернокорейска офанзива. В следствие се оказа, че системата е задействана по неточност.

Според информация на Министерството на електронното ръководство същинският тест ще се организира на 22 ноември от 12 до 12:30 часа и още веднъж ще бъде съпроводен със със характерен звуков сигнал и осцилация.

 

Източници: dnes.dir.bg, " 24 часа "

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР